Super Metroid

Super Metroid és un joc d'acció i aventura per a Super Nintendo llançat el 1994. El jugador controla la Samus Aran, una caça-recompenses de l'espai. Després de vèncer els pirates de l'espai al planeta Zebes al primer Metroid (per a NES) i d'enfrontar-se als metroides al planeta SR388 a Metroid II (per a Game Boy), la Samus aconsegueix eradicar tots els metroides... llevat d'una larva, que en sortir de l'ou, la segueix com si fos un nen confós. Decideix lliurar la larva a l'estació de recerca Ceres, perquè els científics l'estudiïn. Ben satisfeta que tot hagi anat bé, abandona l'estació de camí cap a una nova recompensa... Però en poca estona, rep un senyal d'emergència: l'estació Ceres està sent atacada! Sembla ser que els pirates de l'espai volen recuperar la larva de Metroid, i aconsegueixen endur-se-la al planeta Zebes. La Samus els persegueix, però... aconseguirà superar totes les adversitats del planeta Zebes i alliberar la larva de les urpes dels pirates de l'espai?

La traducció al català s'ofereix en forma de pedaç que cal aplicar sobre la ROM original (NTSC o PAL). Si teniu la ROM, podeu apedaçar-la directament en aquesta pàgina sense que us calgui baixar cap programa.

Traducció començada: 15 de gener del 2020
Darrera actualització: 19 de novembre del 2020

Com jugar-hi en català

Trieu la ROM original (o bé la versió NTSC, o bé la versió PAL, sempre sense capçalera) a continuació per a aplicar-hi el pedaç. El fitxer original no es modificarà, sinó que se'n baixarà la versió ja traduïda. Si ho preferiu, també podeu baixar el pedaç per a aplicar-lo com i quan vulgueu.

Una vegada tingueu la ROM traduïda, podeu jugar-hi amb qualsevol emulador de Super Nintendo o bé directament a la consola, si disposeu d'un cartutx flaix.

Espereu, s'està carregant...
Verificació:


Apedaçador basat en el RomPatcher.js d'en Marc Robledo.

Informació important

Aquest pedaç tradueix al 100% el joc de Super Nintendo "Super Metroid" al català.

La traducció s'ofereix per a les versions PAL i NTSC del joc, perquè l'usuari tingui l'opció de triar la que prefereixi jugar.

En el cas de la versió NTSC, el pedaç deshabilita la possibilitat de mostrar els subtítols en japonès. En el cas de la versió PAL, tampoc no és possible seleccionar els subtítols en francès ni en alemany. Es mostren sempre únicament els textos en català.

Aplicació del pedaç i compatibilitat

Aquest pedaç es pot aplicar o bé sobre la ROM NTSC (japonesa o americana) del Super Metroid, o bé sobre la ROM PAL (europea).

La ROM NTSC original és aquesta:

 • Nom: Super Metroid (JU) [!].smc
 • Mida: 3145728 bytes (la ROM ha de ser SENSE capçalera)
 • Resum CRC32: d63ed5f8
 • Resum MD5: 21f3e98df4780ee1c667b84e57d88675
 • Resum SHA-1: da957f0d63d14cb441d215462904c4fa8519c613

La ROM PAL original és aquesta:

 • Nom: Super Metroid (E) [!].smc
 • Mida: 3145728 bytes (la ROM ha de ser SENSE capçalera)
 • Resum CRC32: ad2cbf9c
 • Resum MD5: 3d64f89499a403d17d530388854a7da5
 • Resum SHA-1: 082adac9e38f86240f4378a6aa400dee1716ae87

Per a aplicar el pedaç, podeu utilitzar el programa "Floating IPS", que es pot baixar aquí.

Caldrà que obriu el programa, premeu "Apply patch", seleccioneu el pedaç IPS, i a continuació seleccioneu la ROM. Un cop fet això, la vostra ROM ja estarà traduïda al català.

La versió amb el pedaç aplicat és compatible pel que fa a partides desades amb l'original.

No és recomanable fer servir "save states" entre diferents versions de la ROM: és possible que en alguns casos funcionin correctament, però no és recomanable.

Versions

Versió 1.0.0

 • Versió inicial. Espero que no calgui fer-ne més.

Agraïments

Voldria agrair i també dedicar aquesta traducció a les següents persones:

 • A en cosarara, per haver participat en aquesta versió aportant-hi el meravellós doblatge de "L'últim metroide ha estat capturat. A la galàxia hi ha pau".
 • Al meu amic de la infància, amb qui vam passar estones plenes de records inesborrables jugant al Super Metroid i a molts jocs més de SNES, de vegades acompanyades de pa amb Nocilla. Qui pogués tornar a aquells temps!
 • Als companys de Tadaima.cat per la bona companyia rebuda sempre al xat.
 • A tots aquells qui fan alguna cosa perquè la nostra llengua continuï viva.
 • I evidentment, a tots els qui acabeu jugant a aquesta traducció.

També dono les gràcies als creadors de les següents eines, que han estat totalment imprescindibles per a poder fer aquesta traducció:

Finalment, agraïments també per als següents recursos que m'han estat molt útils:

Contacte

Aquesta traducció ha estat feta per l'Eduard Ereza. Si hi trobeu qualsevol errada, o teniu dubtes relatius a la traducció, em podeu escriure al següent correu electrònic: eduard@ereza.cat

Advertiment

Aquest pedaç de traducció tradueix el joc de Super Nintendo "Super Metroid" al català. L'autor del pedaç ha fet aquesta traducció per altruisme i amor a la llengua catalana. Es distribueix en forma de pedaç perquè no volem en cap cas fomentar la pirateria.

L'autor no n'ha tingut cap benefici econòmic, i per tant, espera que ningú no en faci un ús comercial. Tampoc no és permès distribuir el joc amb el pedaç ja aplicat, ni se n'autoritza la creació de reproduccions de cap mena (incloent-hi cartutxos físics). És responsabilitat de l'usuari l'ús del pedaç de manera legal: mai no serem responsables de l'ús il·legal o del mal ús que se'n pugui fer.

Totes les marques esmentades en aquest document pertanyen a llurs propietaris. "Super Metroid" és una marca registrada de Nintendo Co. Ltd. L'autor del pedaç no està afiliat amb Nintendo ni cap altra companyia implicada en el joc.